Niet iedereen kan luizen krijgen; luizen komen enkel voor bij kinderen met vuile hoofdjes
FOUT! Een besmetting met luizen heeft niets te maken met persoonlijke hygiëne. Luizen hebben geen voorkeur voor slecht verzorgd of netjes gewassen haar en komen in alle lagen van de bevolking voor.

Luizen gaan dood in water of in het zwembad.
FOUT! Luizen gaan niet dood van water. Als luizen in contact komen met water, klampen ze zich vast aan het haar. Er bestaat een klein risico dat een luis loslaat en in het water valt. Om dit kleine risico uit te sluiten volstaat het om in het zwembad een badmuts te dragen.

Luizen kunnen springen en vliegen
FOUT! Luizen kunnen alleen maar lopen en/of kruipen. De overdracht gebeurt in de eerste plaats door intens contact van hoofd tot hoofd: tijdens het kleden, wassen, knuffelen of wanneer kinderen met elkaar spelen. Ook kan je besmet raken door een muts of sjaal aan te trekken die besmet is.

Luizen kan je krijgen van je huisdier.
FOUT! De hoofdluis die bij de mens voorkomt leeft niet op dieren en omgekeerd. Luizen kunnen dus niet worden overgedragen van dier op mens (of omgekeerd), alleen van mens op mens.

Luizen blijven leven zonder mensenbloed.
FOUT! Luizen hebben bloed nodig om te overleven. Zonder bloed kunnen ze maximum 1 à 2 dagen overleven. Ze voeden zich een vijftal keren per dag met bloed van de gastheer. Neten overleven 10 dagen op kledij.

Luizen voorkom je door je haar veel te wassen

FOUT! Zelfs drie keer per dag haren wassen houdt de hoofdluis niet weg.

Onze zuiderburen uit België hebben ook een aardige folder uitgebracht met wat handige luizentips erin. Doe er je voordeel mee!

Download hier de brochure: “Luizen te Lijf” >>

Luizen? Zo roei je ze uit!

Vooraf!

  • Zijn er luizen gesignaleerd, gebruik dan niet elkaars muts, petje, sjaal, das, haarspeldjes, borstel en kam.
  • Hang jassen niet te dicht bij elkaar of gebruik een plastic zak of luizenzak.
  • Controleer de haren regelmatig bij iedereen in huis en vergeet jezelf niet.
  • Het is totaal zinloos om de haren preventief te behandelen met chemische producten.
  • Merk je luizen op bij je kind. Verwittig dadelijk de school!

Wat is een goede elektronische luizenkam?

  • De afstand tussen de tanden van de luizenkam moet zo fijn mogelijk zijn. (0,2 mm) zijn. Als de tanden verder uit elkaar staan, glippen de luizen ertussen. Als ze te dicht bij elkaar staan, wordt het te moeilijk om het haar te doorkammen.
  • De tanden zijn het best ruitvormig of rechthoekig, op deze manier worden de luizen beter tussen de tanden geklemd. Gebruik geen kam met ronde tanden.
  • Je kiest het best voor een elektrische luizenkam.